Facebook

Sunday, 14 June 2015

Amalan Harian sebelum Shalat Subuh berjama'ah di Mesjid


Rasa-nya ada yang salah dengan saya yang masih sangat malas sekali untuk shalat subuh berjama'ah di Mesjid setiap hari, dan masih belum membuat rutinitas yang membuat badan ini menjadi enteng dan mudah untuk melakukan kegiatan ini setiap pagi, semoga dengan inspirasi kehidupan yang saya temukan ini, membuat saya semakin rajin untuk memperbaiki diri dan meningkatkan kualitas ibadah dan rajin shalat subuh berjama'ah insha allah.

Dipetik dari FB AbdulHalim Bakar

Creative common image by Abdulhalim Bakar

Sebagai perkongsian ikhlas, hari ini ahad 14hb june 2015,

awal pagi jam 5.00am lagi sudah saya berada di sekitar KLCC kerana ada meeting jam 6.30am di Mandarin Oriental KLCC.

Kerana terlalu awal saya singgah di masjid as- syakirin klcc.

Apabila saya masuk ke dalam masjid melihat dua hamba ALLAH sedang mengaji Al Quran.

Yang muda sedang membaca manakala yg tua itu sekali sekala membetulkan bacaan yang muda.


Sehinggalah masuk waktu azan subuh. Untuk makluman semua yang tua tadi itu merupakan Abdul gabbar hayel saeed, billionair dari Yaman, yang mempunyai perniagaan di 32 buah negara. dan yg muda tadi merupakan anak angkat beliau yang merupakan warga malaysia, juga kini merupakan seorang Ahli perniagaan di malaysia.

Sambil duduk di belakang perhatikan mereka saya terfikir mungkin kerana inilah ALLAH SWT memurahkan rezeki mereka KERANA mereka tidak pernah membelakangkan ALLAH SWT walau setinggi mana mereka berada.

Mereka sama seperti 20 tahun dulu dimana anak muda ini ketika baru masuk ke yaman, menjadi anak angkat melalui biasiswa dari Abdul gabbar hayel saeed. Bermula saat itu, yg tua dan yg muda ini hampir setiap mlm menjadi 'sparing partner' dalam tadarus Al quran.

 Abdul gabbar hayel saeed, billionair dari Yaman Malaysia


Kenapa saya boleh tahu? Kerana dgn org inilah saya seharusnya jumpa meeting jam 6.30 nanti, beliau juga merupakan pemilik hotel AL SAFWAH ROYALE ORCHID MAKKAH.


Kejadian ini menjadi pengajaran besar buat diri saya dan saya memohon kepada ALLAH SWT supaya memberi kelapangan lebihkan diri ini dengan amalan ibadah dari kesibukan keduniaan. Aminn.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudah berkunjung. Tinggalin jejak dong biar saling kenal :)